Tradicionalno, poslednjeg petka u septembru održala se manifestacija ,,Noć istraživača”. Osmoj po redu, pod sloganom ,,Znanje na ogled”, prisustvovali su i učenici naše škole u pratnji nastavnika matematike i hemije.

IMG_5184
« 1 of 10 »

Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima je sve ono čemu su prisustvovali učenici.

Prva lokacija bila je Francuski institut, gde je svečano otvorena manifestacija. Pravu euforiju manifestacije učenici su osetili u Galeriji nauke i tehnike gde su se zabavljali uz izložbu ,,Nauka kroz zabavu’’ koja je predstavila 18 vizuelno atraktivnih I interaktivnih eksperimenata. U velikom broju eksperimenata učenici su imali prilike da učestvuju i na Kalemegdanu, gde je mogao da se oseti duh šume.

Pre početka same manifestacije, učenici su najpre posetili PTT muzej. Od kustosa muzeja imali su prilike da čuju nešto više o prvom telefonu u Srbiji, zatim o ulozi države u razvoju radiofonije i uticajima ove oblasti na organizaciju države, njen privredni, tehnički i kulturni razvoj i privatni život korisnika. Na samom ulasku u muzej bilo je prilike videti kočiju koju je Josip Broz Tito poklonio PTT muzeju pošto je njemu ta kočija bila tesna i nije imala konforma.

Etnografski muzej, bio je drugi po redu koji su posetili. U prizemlju muzeja, učenici su imali prilike da vide izložene svečane narodne nošnje, koje potiču sa kraja 19. i početka 20. veka, odnosno iz perioda pred-industralizacije Srbije. Takođe, imali su prilike da vide i Manakovu kuću, arhitektonski spomenik od velike kulturne vrednosti. Fond Etnografskog muzeja Beograd sadrži preko 160000 predmeta i podeljen je na veći broj zbirki, koje su formirane tako da se ne mogu posmatrati izolovano. Učenici su prilikom posete Etnografskom muzeju su prvo nešto više čuli od kustosa muzeja, pri čemu su imali prilike da saznaju nešto više o tradicionalnoj seoskoj ali i gradskoj kulturi čitavog Balkanskog poluostrva.