Danas postoje različite vrste umetnosti koje veličaju broj π – pi-muzika, pi-poezija, pi-film,.. Takođe koliko on intrigira javnost već vekovima pokazuju i same proslave u njegovu čast. Svakog 14. marta slavi se dan broja π zajedno sa rođendanom Alberta Ajnštajna. Dan broja π obeležava se na različite načine uključujući i takmičenja u jedenju pite ili gađanju pitama, raspravljanju o značenju broja π i takmičenja u kojima pobeđuje učenik koji zapamti najviše decimala broja π.

Evo par zanimljivosti:
1. Prvi koji je proslavio dan π bio je fizičar Larry Shaw koji je zajedno sa svojim kolegama promarširao dvoranom muzeja Exploratorium u San Franciscu.
2. Svetski rekord u broju zapamćenih decimala broj π drži Lu Chao koji je zapamtio čak 67 890 decimala.
3. Rekord otkrivanja najviše decimala drži Fabrice Bellard koji je izračunao π do 2,7 biliona decimala.

Nastavnici matematike iz naše škole odlučili su da obeleže ovaj dan prezentacijom i trikom jednog dečaka. Informacije navedene gore su se našle na prezentaciji koju su sastavili učenici 7. razreda- Ognjen Borčić, Ljubica Blagojević, Iva Milanović i Anđela Branković. „Nikola nam je pokazao trik u kome je savijao list papira na čudan način tako da je na kraju izgledao kao slovo π. Nastavnici Bojana, Nebojša i Milena su zajedno sa nama posmatrali i postavljali pitanja vezana za broj π. Događaju je prisustvovalo između 25 i 30 učenika. Moram da priznam da sam dosta toga nauičila iz ove prezentacije i da sam se zaista dobro provela.“ , rekla je Dušica Marinković. Imamo još jednu zanimljivu činjenicu za Vas: „ Da bi ste izrecitovali 6.4 milijarde decimala broja π potrebne su Vam cele 133 godine bez pravljena pauze! “

1
1
« 1 of 4 »