U utorak, 16.05.2017 godine, učenici naše škole su u prisustvu nastavnika matematike posetili manifestaciju ,, Maj mesec matematike’’ u Beogradu.

Učenici su prvo posetili muzej automobila, gde su imali jedinstvenu priliku da vide neverovatnu zbirku automobila, koja je od istorijskog značaja. Drugi po redu, muzej koji su posetili, bio je Etnogradski muzej. U prizemlju muzeja, učenici su imali prilike da vide izložene svečane narodne nošnje, koje potiču sa kraja 19. i početka 20. veka, odnosno iz perioda pred-industralizacije Srbije. Takođe, imali su prilike da vide i Manakovu kuću, arhitektonski spomenik od velike kulturne vrednosti. Fond Etnografskog muzeja Beograd sadrži preko 160000 predmeta i podeljen je na veći broj zbirki, koje su formirane tako da se ne mogu posmatrati izolovano. Učenici su prilikom posete Etnografskom muzeju imali i vodiča, pri čemu su imali prilike da saznaju nešto više o tradicionalnoj seoskoj ali i gradskoj kulturi čitavog Balkanskog poluostrva. Prirodnjački muzej na Kalemegdanu, bio je treći muzej po redu koji su učenici naše škole posetili. U ovom muzeju predstavljena je unikatna zbirka u okviru izložbe ,,Meteoriti, glasnici svemira’’. Učenici su imali prilike da vide neke od naših najpoznatijih meteorita i ujedno i najvrednijih i najstarijih eksponata muzeja. U okviru prikazane zbirke su i drugi meteoriti prikupljeni početkom prošlog veka.

Centralni događaj dana, bio je Matematički šou održan u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra koji je prvi put organizovan u našoj zemlji. Program je trajao pet sati. Matematički šou, u kome su učetsvovali domaći i strani popularizatori nauke i pre svega matematike, predstavili su ovu disciplinu na jedan drugačiji i zabavan način, pun trikova žongliranja i igre, u kojima su učestvovali i naši učenici. Imali su prilike da saznaju kako izgleda matematika žongliranja ili kako se matematički objašanjavaju kartaški trikovi. U programu su učestvovali Džejms Tenton, koji se osim popularizacije matematike bavi i reformom nastave. Kolm Malkahai, matematičar akademik i mađioničar amater, Ben Sparks, koga osim matematike zanimaju i muzika i forografija, Kolin Rajt, poznat po spajanju matematike i žongliranja, Kristof Fenjesi, filozof i umetnik koji se bavi matematikom i Oliver Tošković, psiholog koga u matematici posebno interesuje odgovor na pitanje kako je opažamo. Najveći utisak na učenike ostavio je Kolin Rajt svojim umećem žongliranja, zatim Koli Malkahai svojim trikovima i predstavljanjem verovatnoće pomoću karata i Džejms Tenton sa optičkim iluzijama.

IMG_3074
IMG_3074
« 1 of 8 »

Učenici su uživali u brojnim ogledima i vratili su se puni pozitivnih utisaka. Povratak je bio u večernjim časovima.