Rad u produženom boravku je oblik vaspitno-obrazovnog rada, koji se odvija posle nastave i ima svoje pedagoške, vaspitne, obrazovne, zdravstvene i socijalne vrednosti.

Rad u produženom boravku se mnogo razlikuje od rada u redovnoj nastavi jer se međusobno prepliću i povezuju rad, učenje i igra.

Naša škola organizuje produženi boravak za potrebe našihučenika. Boravak pohađaju učenici od 1-4.razreda. Boravak učenika je organizovan u periodu od 11:15h do 16:00h. U svakoj školskoj godini u OŠ”KnezLazar” otvaraju se nova odeljenja homogenih grupa produženog boravka.

To znači da se svi učenici upisani u boravak, svesvoje školske obaveze završavaju u školi, uz stručnu pomoć učitelja. Roditelji pri upisu deteta u prvi razred obaveštavaju pedagoga ili psihologa da su zainteresovani da njihovo dete pohađa produženi boravak. Tako se odmah pri upisu formiraju grupe i odeljenja produženog boravka.

Organizacija rada u produženom boravku

7:30 do 11:10 Redovna nastava
11:10 do 12:00 Slobodne aktivnosti
12:00 do 12:30 Ručak ili užina
12:30 do 13:15 Boravak na čistom vazduhu
13:15 do 15:00 Samostalanrad, izrada domaćih zataka,učenje
15:00 do 16:00 Slobodne aktivnosti i odlazak učenika kući

 

Škola poseduje namenski opremljene učionice za produženi boravak koje sadrže kompjutere, televizore, DVD-uređaje, različite društvene igre koje se mogu koristiti u periodu slobodnih aktivnosti. Učionice su dekorisane kako bivreme provedeno u njima deci bilo prijatno.

Pored ovoga u produženom boravku se koriste  i drugi namenski odrađeni prostori koje škola poseduje kao što su fiskulturna sala, đačka kuhinja, biblioteka, učionica na otvorenom kao i veliki broj sportskih terena u školskom dvorištu u kojem deca rado provode svoje vreme.

Učenici koji pohađaju boravak neposrednije i intezivnije komuniciraju sa drugom decom, čvršće i smislenije povezuju školsko učenje sa životom izvan škole.

 

Na koji način organizujemo, kojim sadržajima i aktivnostima ispunjavamo naše vreme?

slobodno vreme (društvene igre po slobodnom izboru, igre opuštanja, sportske igre, …)

vreme za izradudomaćih zadataka (samostalan rad učenika uz pomoć učitelja)

usmerene aktivnosti učenika: likovne, muzičke, sportske, govorno – jezičke radionice, radionice crtanja pomoću računara, umetničke radionice.

Važno!!!

Za boravak dece u produženom boravku roditelji ne snose nikakve materijalne troškove. Roditelji plaćaju samo ishranu učenika, ukoliko se za nju izjasne.